”Saakoot kaikki byrokraatit lyijymyrkytyksen.”

by Screenwalker

 

Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (Who Framed Roger Rabbit? USA, 1988)

Ohjaaja: Robert Zemeckis

Käsikirjoitus: Jeffrey Price, Peter S. Seaman (Gary K. Wolfin romaanin ”Who Censored Roger Rabbit” pohjalta

Pääosissa: Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Charles Fleischer

Ikäraja Suomessa: 11

Kesto: 104 min (1 h 44 min).

Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? on lähtökohdiltaan äärimmäisen herkullinen elokuva; vuoden 1947 Hollywoodiin sijoittuvassa noir-komediassa viinapirun piinaama etsivä Eddie Valiant (Bob Hoskins) saa tehtäväkseen todistaa, että piirretyn elokuvatähden Roger Rabbitin vaimo Jessica pettää miestään. Kun Jessican salaheila murhataan, kohdistuvat epäilykset luonnollisesti Rogeriin… mutta koska jänö vaikuttaa syyttömältä, suostuu Valiant, pitkin hampain, auttamaan Rogeria. Ja kohta ollaankin salaliittojen syövereissä.

Elokuvassa parasta on sen uskomattoman hieno toteutus. Perinteisellä piirrosanimaatiolla toteutetut piirrokit, piirroselokuvien sankarit Aku Ankasta Väiskiin ovat mukana ja kaiken lisäksi toimivat oikeassa ympäristössä täysin luonnollisesti ihmisnäyttelijöiden rinnalla. Elokuvan vinksahtanut todellisuus onkin mehukas ja mielikuvituksellinen. Myös näyttelijöiden suorituksia on ihailtava. Kameratyöskentely on myös komeaa ja toiminta elokuvassa lajityypin huomioon ottaen aika hemmetin hyvää.

Mutta. Kaatuilua ja kohellusta elokuvassa on aivan liikaa. Vaikka animaatio onkin huippuluokkaa, on jatkuvan poukkoilun katsominen loppujen lopuksi melko puuduttavaa. Tämä johtunee siitä, etten oikein koskaan ole päässyt sisään amerikkalaistyyppisiin ryminäanimaatioihin enkä nitä kovin paljoa lapsuudessanikaan katsonut. Vaikka Valiantin äreys ja piirrokki-inho tavallaan peilaakin katsomossa istuvaa äkäpussitosikkoa ja on paikoin erittäin samaistuttavaa, olisin toivonut elokuvalta hieman vähemmän aivotonta möykkää. Pidemmän päälle hyperaktiivinen kolistelu ei vain ole mielenkiintoista eikä edes kovin hauskaa seurattavaa. Elokuvan paras huumori onkin ihmisnäyttelijöiden tekemää tai kumpuaa noir- ja animaatiofilmien kliseistä (synkkämielisistä juoppoetsivistä, vampeista ja pianoista murhavälineinä), sen sijaan että olisi lähtöisin animaatiohahmojen riehumisesta. Aika ajoin huumori menee reippaasti mustan puolelle ja mikäs sen mukavampaa.

Ajoittaisesta ärsyttävyydestään huolimatta Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? on katsomisen arvoinen elokuva jo ihan teknisen toteutuksensa, hykerryttävän b-etsiväelokuvajuonensa ja hienojen näyttelijäsuoritustensa ansiosta. WB:n ja Disneyn lyhytanimaatioiden ystäville elokuva tarjoaa toki vielä enemmänkin.

3/5

Mainokset